top of page

REV Ocean

REV Ocean Heeft een Missie

November-2020

Hoe REV Ocean te definiëren

REV Ocean is een ultramodern expeditie superjacht van 183 meter dat zich zal inzetten om de wereld te pionieren op het gebied van oceanografisch onderzoek. Ze zal worden uitgerust met gespecialiseerde wetenschappelijke apparatuur die nog nooit eerder op een superjacht is gezien. Aan boord vindt u acht hypermoderne onderzoekslaboratoria, een volledig uitgerust duikcentrum en een kraan die is vastgemaakt aan een sleepnet waarmee ze op een verantwoorde en veilige manier pelagische monsters kan vangen en de monsters 3000 meter onder zeeniveau kan vrij laten. Ze zal worden uitgerust met een zeer geavanceerd assortiment onderzeeërs, zowel autonoom als op afstand bediend, voor extreme onderwaterverkenning. Ze zullen gemakkelijk te lanceren en te herstellen zijn via een opening van 7,7 x 5 meter in de romp die bekend staat als een Moonpool. Naast de onderzoeksruimte, die overeenkomt met ongeveer 15 tennisbanen, zal ze alle voorzieningen hebben die jachtcharter-gasten mogen verwachten op een jacht van dit kaliber, waaronder drie zwembaden, goed uitgeruste fitnessfaciliteiten en een spa- en wellness zone. Er komt een auditorium voor 36 personen aan boord, plus 2 helikopters, een helikopter aan boord en een eigen hangar.

Zooming on Tablet

De kracht achter REV Ocean

Kjell Inge Røkke is de eigenaar en drijvende kracht achter REV Ocean. Røkke groeide op in de buurt van de VARD-scheepswerf in het kleine vissersdorpje Brattvag waar momenteel de REV Ocean haar laatste montage doormaakt. Hij leerde vissen in de Noorse wateren en begon zijn carrière als matroos aan boord van een vissersboot in Alaska. Hij begon zijn zakelijke carrière met de aankoop van een 21 meter lange trawler in de Verenigde Staten in 1982, en bouwde geleidelijk een toonaangevend wereldwijd visserijbedrijf op met zijn eigen vloot van vissersschepen en het bedrijf van American Seafoods. Hij werd de grootste belanghebbende in Aker ASA en fungeert als voorzitter van Aker ASA, evenals als bestuurder van Aker BP, Kværner, Ocean Yield, Aker BioMarine en Aker Energy. Røkke's familie woont al vele jaren in Molde, een klein stadje aan de overkant van het water van Brattvag en hij is een bekend lid van de lokale gemeenschap. Juuni Vatne, Marketing Coördinator bij VARD-scheepswerf, zei: "Ik denk dat het erg trots is om hier, thuis, dit schip te bouwen."

Zooming on Tablet
Zooming on Tablet
Zooming on Tablet

De visie van REV Ocean

De motivatie van de heer Røkke om REV Ocean te bouwen en te financieren, komt voort uit een levenslange afhankelijkheid van de oceaan. Vissen is hoe hij aanvankelijk zijn fortuin verdiende; en nu is het tijd om iets terug te doen. REV Ocean bouwen is filantropie in zijn beste vorm. Met REV Ocean wil hij ook jachteigenaren aanmoedigen een soortgelijke route af te leggen, dan zal zijn nalatenschap nog decennia voortleven. Vissen is een essentieel beroep voor de Noorse economie als geheel, waarbij vis een van de grootste exportproducten van het land is. Noorwegen loopt voorop in de strijd tegen klimaatverandering, met het land dat tot de groenste ter wereld behoort en het op een na meest milieuvriendelijke land ter wereld.


Er is een indrukwekkend team dat het REV Ocean-onderzoeksteam leidt. Nina Jensen, het voormalige hoofd van het World Wide Fund voor natuur in Noorwegen, is benoemd tot Chief Executive van REV Ocean en Alex Rogers, de vooraanstaande wetenschapper op het gebied van oceaan bescherming van de Universiteit van Oxford, is bij het team gekomen als Science Director.