top of page

DSWT

Sheldrick Wildlife Trust

Mei-2021

Geboren uit de passie van een familie voor Kenia en zijn wildernis, is de Sheldrick Wildlife Trust een van de baanbrekende natuurbeschermingsorganisaties voor de bescherming van wilde dieren en habitatten in Oost-Afrika.


Opgericht in 1977 door Dr. Dame Daphne Sheldrick DBE, ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot, de beroemde natuuronderzoeker en oprichter van het Tsavo Oost National Park, David Leslie William Sheldrick MBE, claimt de Sheldrick Wildlife Trust een rijke en diepgewortelde familiegeschiedenis op het gebied van natuur en natuurbehoud. In 1948 begon David Sheldrick zijn vermaarde carrière in de Royal National Parken van Kenia, waar hij meer dan twee decennia onwankelbaar werkte om Tsavo, een voorheen onontgonnen en onherbergzaam land, om te vormen tot het grootste en beroemdste nationale park van Kenia. David Sheldrick onderscheidt zich, zelfs vandaag de dag, als een van de beroemdste en meest bekwame pioniers van National Park Wardens in Afrika.


De Sheldrick Wildlife Trust is vooral bekend om hun fenomenale werk met olifanten, waarbij ze het meest succesvolle redding en rehabilitatieprogramma voor weesolifanten ter wereld besturen. Hoewel het Orhans ’Project het hart van de organisatie is, kan het niet op zichzelf staan en heeft de Sheldrick Wildlife Trust de afgelopen 40 jaar een uitgebreide, veelzijdige benadering van natuurbehoud ontwikkeld om een grotere en langdurige impact voor dieren in het wild te garanderen. Via hun lucht-antistroperij en mobiele veterinaire eenheden beschermen ze continu en actief de natuurlijke omgeving van Kenia en bieden ze onmiddellijke hulp aan wilde dieren in nood. Hun beroemde Orhans ’Project stelt hen in staat om te reageren en verweesde babyolifanten, neushoorns en alle andere wilde diersoorten in heel Kenia te redden, zodat ze kunnen genieten van een leven terug in het wild als ze volwassen zijn.


We hadden de geweldige kans om Angela Sheldrick een paar vragen te stellen. Angela, de dochter van David en Daphne Sheldrick, groeide op in de wildernis van oost Tsavo. Ze is haar hele leven blootgesteld aan de natuur en wildernis van Kenia, en leidt nu de David Sheldrick Wildlife Trust en al haar activiteiten in Kenia en doet dat sinds 2001.

Zooming on Tablet

Met een familie-DNA zoals dat van jou, waar je vader en moeder pioniers zijn op het gebied van natuurbehoud, kan ik me alleen maar voorstellen welke geweldige levenslessen aan jou zijn doorgegeven. Welke waarden koester je het meest tot op de dag van vandaag?

Toen ik opgroeide, ondergedompeld in de natuur, was mijn familie veel groter dan alleen de menselijke leden. Ik ben opgegroeid omringd door een eclectische verzameling wilde dieren, waaronder Bunty de impala, Jimmy de kudu en mijn speciale vriend, Baby de eland. In deze omgeving kon ik het niet helpen, maar kreeg ik een enorm respect voor onze natuurlijke wereld. Ik ben opgegroeid met de behoefte om het beter te doen voor al het leven dat onze prachtige wereld deelt en om een van mijn favoriete citaten van mijn moeder te gebruiken: "We hebben maar één huis, de aarde, en wij als de dominante soort moeten voor zorgen het."


Dat betekent dagelijks geduld, empathie, vastberadenheid om met succes verweesde olifanten te rehabiliteren, moed en het vermogen om de bladzijde om te slaan wanneer, ondanks al onze inspanningen, een baby er misschien niet doorheen komt. Daphne werd nooit afgeschrikt door een uitdaging en wij ook niet, we nemen verweesde olifanten op waarvan weinigen denken dat ze zullen overleven, of een wilde toekomst hebben, zoals Rama, onze nieuwste redding die een ernstig gebogen olifantje is. Maar we moeten het altijd proberen.


Dan is er de vernederende les dat we ondanks onze decennia van natuurbehoud nog veel te begrijpen hebben. Mijn vader, David Sheldrick, zei het het beste: “Hoe meer je van dieren weet, hoe meer je beseft hoeveel we nog moeten leren.” Ik heb mijn hele leven rond olifanten doorgebracht, maar ze blijven me op het allerbeste verbazen. We kunnen allemaal zoveel leren van deze sociale soorten, die toegewijd zijn aan familie en niets maakt me trotser dan het kijken naar de olifanten in actie: afhankelijke weeskinderen die nieuwsgierig wilde vrienden ontmoeten, stieren die luieren in het modderbad, ex-wezen die aankomen met hun gezinnen op sleeptouw, kalveren die tussen de benen van hun kindermeisjes wankelen. Simpel gezegd, ze blijven ons verbazen en we zullen nooit stoppen met onze inspanningen om ze te beschermen.

Zooming on Tablet
Zooming on Tablet
Zooming on Tablet

Hoeveel re-integratiecentra heeft de David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT)?

Het kan misschien helpen om eerst uit te leggen wat onze baanbrekende re-integratie-eenheden zijn en doen. Ons uiteindelijke doel is dat elk weeskind dat we redden, de overgang maakt van onze zorg naar het wild. Maar dit moet op het juiste moment zijn, wanneer ze niet langer afhankelijk zijn van melk en zich staande kunnen houden tegen de uitdagingen en bedreigingen waarmee ze in het wild te maken krijgen. Een re-integratie-eenheid is dus als een middelbare school of universiteit, waar de wezen hun wilde instincten kunnen aanscherpen en uiteindelijk kunnen terugkeren naar een vrij leven. Interessant is dat elke wees anders is en de olifantenmaatschappij verkent in een tempo dat voor hen werkt, en het zijn de wezen zelf die bepalen wanneer ze terugkeren naar het wild.


Om deze weeskinderen een tweede kans op een leven in het wild te geven, hebben we drie re-integratie-eenheden als onderdeel van ons wezen project in het Tsavo Conservation Area, die een blauwdruk volgen voor rehabilitatie die voor het eerst door mijn moeder is vastgesteld.


VOI is onze oorspronkelijke eenheid, gebouwd op dezelfde plek waar Daphne en David voor het eerst de geheimen ontdekten van het met de hand grootbrengen van weesmelk-afhankelijke wilde dieren. Het ligt in het oosten Tsavo, met oneindige vlaktes die zich uitstrekken zover het oog reikt. Het modderbad en de drinkplaats zijn een cruciale stop voor olifantenkuddes terwijl ze er doorheen trekken, waardoor er veel interactie is met de weeskinderen.


In 2004 hebben we Ithumba toegevoegd, het juweel aan de kroon van Tsavo. De uitgestrekte, ongerepte wildernis die Ithumba te bieden heeft, bestaat gewoon niet meer in Kenia, en het is een echt toevluchtsoord voor olifanten, met wilde kuddes in het gebied waar ze de geruststelling hebben dat dit een plek is waar ze worden beschermd. Meer dan 60 weesolifanten zijn van hieruit teruggekeerd naar het wild, met 15 kalveren geboren uit vrouwelijke weeskinderen (dat weten we!). Ongelooflijk, en een bewijs van de sterke banden die zijn gesmeed tussen onze Keepers en hun wezen, kiezen deze wezen ervoor om hun nieuwe bundels vreugde slechts enkele uren na de geboorte met ons te delen, een ongelooflijk voorrecht.


Ten slotte is er Umani Springs, speciaal gebouwd voor meer kwetsbare weeskinderen die onder onze hoede zijn. Een cast van ongelooflijk dappere personages die de kansen hebben overwonnen om vandaag bij ons te zijn, noemen Umani hun huis, overlevende van strik, geweerschot, speer en verminking door roofdieren. Hoewel sommigen misschien niet de grote afstanden kunnen afleggen die nodig zijn in meer ontvruchtbare omgevingen, hebben ze in het Kibwezi-bos voedergewassen en zoet water, bescherming en wilde kuddes direct voor de deur. Het is geen understatement om te zeggen dat de kudde hier door onbekend terrein raast. Belangrijk is dat dit gespecialiseerde centrum ons in staat heeft gesteld onze belofte na te komen die we aan elke wees doen, waardoor zelfs die olifanten die van alles zijn beroofd een vol leven en dieren in het wild kunnen leven, in een prachtige veilige omgeving die we beheren en beschermen, gepositioneerd binnen uitgebreid ongerept ecosysteem.


Het moet gezegd worden dat het creëren van deze eenheden geen kleine taak is. Voordat we Ithumba oprichtten, installeerden we een 63 kilometer lange schrikdraad, waar dagelijks nog steeds over wordt gepatrouilleerd. We hielpen ook bij het herstel van het KWS-hoofdkantoor in het noorden en financierden benodigdheden zoals rangers 'accommodatie, kantoren en werkplaatsen, brandstoftanks, water opvang tanks, ontzilting en de installatie van een generator. Voor Umani werkten we jarenlang in het gebied door een concessie aan te nemen om het bos te beheren in samenwerking met de Kenya Forest Service en Kenya Wildlife Service, om illegale winningsactiviteiten te stoppen en ervoor te zorgen dat het de veilige haven voor wilde dieren werd die het nu is.

Hoeveel dieren heeft u momenteel onder uw hoede?

Er zijn momenteel meer dan 80 weesolifanten onder onze hoede, en niet te vergeten onze karakteristieke zwarte neushoorns Apollo en Maxwell. Deze laatste is blind aangeboren en heeft dus altijd een beschermd huis bij ons. Onze belofte om weeskinderen te redden, groot te brengen en opnieuw in het wild te integreren, is echter niet alleen een belofte aan olifanten - het is een belofte die we doen aan alle wilde weeskinderen die door onze zorg gaan. Er is dus ook een steeds groter wordende menagerie die wordt verzorgd op ons Kaluku Field Headquarters, inclusief een verweesde eland, oryx en mindere kudu, evenals Bristle, een verweesde struisvogel. Net als bij de weeskinderen van olifanten en neushoorns, zullen deze individuen in hun eigen tempo re-integreren in de lokale bevolking, hoewel velen ervoor kiezen om dicht bij hun menselijke familie te blijven.


Naast de wezen projecten bestrijdt de DSWT actief stroperij. Kunt u een beetje uitleggen hoe het werkt?

Het grootbrengen van olifanten is slechts een klein deel van wat we doen, want zonder voor het grotere geheel te zorgen, zou het zinloos zijn. We moeten weten dat wanneer deze babyolifanten weer het wild in gaan, samen met de Kenya Wildlife Service, beschikken wij over de middelen om ervoor te zorgen dat de wilde dieren worden beschermd voor de toekomst. Niet alleen de wezen, maar ook de reuzen van de vlakten die hen begeleiden.


Daarom werken we met 16 anti-stroperij ranger teams in samenwerking met de Kenya Wildlife Service, afkomstig van mensen uit heel Kenia, die in de lucht worden ondersteund door een Air Wing. Deze volledig opgeleide en uitgeruste teams opereren in Tsavo en in Meru National Park om ervoor te zorgen dat er geen illegale activiteiten plaatsvinden, en als dat het geval is, kunnen we snel reageren. Het is een grote operatie, maar het is zo hard nodig. Houtkap, het stropen van bushvlees, bosbranden, grazende houtskoolverbranding, dit is allemaal zeer illegaal in beschermde gebieden en vormen een enorme bedreiging voor alle dieren in het wild, waardoor er minder ruwvoer en minder leefgebieden zijn. In een wereld waarin onze natuurlijke omgeving steeds meer een lappendeken wordt, is het van vitaal belang om deze resterende natuurlijke schoonheid te bewaren - niet alleen voor de wezen, maar ook voor alle dieren. Het is nu het elfde uur. We moeten er echt voor zorgen dat wat we over hebben, wordt bewaard voor toekomstige generaties.


In de loop der jaren zien we ook steeds meer gevallen van conflicten tussen mens en natuur, waardoor het werk van ons Saving Habitats-project naar voren komt. En meer direct financieren wij vijf mobiele dierenartsenposten, onder leiding van KWS Vets, die in het hele land dringende veterinaire zorg verlenen aan dieren die gewond zijn geraakt door stropers en conflicten tussen mens en dier. Ze hebben tot nu toe 2.851 olifanten bijgewoond - een verbazingwekkend aantal, zij werken er keihard aan om onze kostbare olifantenpopulatie fit te houden, zodat dieren kunnen blijven rondzwerven op de vlakten zoals ze voorbestemd waren.

Zooming on Tablet

Hoe benadert de DSWT duurzaam reizen?

Al onze instandhoudingsprojecten zijn geworteld in respect voor onze natuurlijke wereld, dus het was logisch dat toen we onze Eco Lodges oprichtten, deze mantra de ervaring van een bezoeker zou leiden. Er zijn drie kampen in Ithumba, het noordelijke deel van Tsavo National Park dat door David Sheldrick als een "juweel in de kroon" werd beschouwd; twee op de Galana-rivier, een knooppunt voor de meest iconische soorten van Kenia; en één in het Kibwezi-bos, een weelderig grondwaterbos aan de voet van glooiende heuvels.


Al onze Eco Lodges volgen hetzelfde sjabloon, dat weinig impact heeft en naadloos in de omliggende gebieden is ingebouwd, met speciale aandacht voor hun interieur, iets waar ik erg trots op ben. We verhuren elke Lodge aan maximaal 10 gasten, wat een exclusief verblijf en een aanpak garandeert die onze voetafdruk verkleint en ervoor zorgt dat eigendommen zijn ontworpen om de integriteit van de wildernis te behouden en het behoud te ondersteunen.


Wat deze lodges dubbel zo bijzonder maakt, is dat alle opbrengsten van de Eco Lodges opnieuw worden geïnvesteerd in onze veldprojecten en onze vitale beschermingsinspanningen ondersteunen in samenwerking met de Kenya Wildlife Service. Gasten kunnen ons levensreddende werk uit de eerste hand ervaren: elke Eco Lodge bevindt zich dicht bij een van onze drie re-integratie-eenheden en gasten krijgen toegang om de weesolifanten daar te bezoeken.


««««


Bekijk hun fantastische adopteer programma en steunen deze fenomenale organisatie:

www.sheldrickwildlifetrust.org/orphans


Wil je deze overweldigende organisatie bezoeken of het implementeren in je Afrikaanse avontuur, neem dan contact met ons op, en laten we beginnen met het plannen van uw geweldige Afrikaanse avontuur.


www.sheldrickwildlifetrust.org

www.instagram.com/sheldricktrust

RNAVT 7818

Bedrijf geregistreerd

in Portugal

WTTC V&J Logo
Global Rescue Logo.png
bottom of page