top of page

Coral Gardeners

Coral Gardeners

Oktober-2020

Regenereer de koraalrifsystemen met Coral Gardeners

We wilden iets met jullie delen over Coral Gardeners. Titouan Bernicot, oprichter en CEO, groeide op op Ahe, een klein atol in het noorden van de Tuamotu-eilanden, waar zijn ouders een parelboerderij hadden. Toen hij 3 jaar oud was, verhuisde hij met zijn gezin naar Moorea, het zustereiland van Tahiti (Frans Polynesië) in de Stille Oceaan. Zover hij zich kan herinneren, bracht hij het grootste deel van zijn tijd door in het water, freediving en surfen, en ontwikkelde hij een diepe verbinding met de oceaan.


Frankrijk is het enige land ter wereld met koraalriffen in alle drie de oceanen. 8 Franse gemeenschappen herbergen 10% van de koraalriffen in de wereld (Coral Guardian). In Frans-Polynesië hebben bijna alle 118 eilanden oceaan ecosystemen langs de koraalkust (met uitzondering van de Marquesas eilanden). Deze eilanden liggen niet in de beroemde koraal driehoek, maar verzamelen wel bijna 200 soorten koralen, 1200 soorten vissen en 1000 soorten kreeft achtige. Koraalriffen zijn, samen met tropische wouden, de rijkste en meest productieve ecosystemen ter wereld. Door klimaatverandering stijgen de temperaturen van het oceaanwater en als gevolg daarvan (tussen vele andere negatieve factoren) verbleken de koraalriffen.

Zooming on Tablet

De oorsprong

Het project werd geboren op 28 april 2017 in Moorea. Het team bestaat uit jonge surfers en vissers die de bijnaam de kinderen van de oceaan krijgen. Door de degradatie van riffen de afgelopen jaren, hebben ze besloten actie te ondernemen. Jong en gemotiveerd, lanceerde in 2017 een crowd fundings campagne, ondersteund door voormalig wereldkampioen zwemmen Florent Manaudou. Toen het doel eenmaal was bereikt, kreeg het pers aandacht in veel media, zoals onder andere Le Parisien, Elle magazine, Le Figaro, Paris Match. Dankzij deze fondsen konden ze aan het avontuur beginnen en werd Coral Gardeners officieel opgericht. Tegenwoordig telt het meer dan 20 internationale vrijwilligers, zijn er meer dan 7000 koralen geadopteerd en getransplanteerd in de lagune, en duizenden supporters, hetzij lokale studenten, toeristen of jongeren van over de hele wereld. Het team wil het project nog verder brengen en een wereldwijde beweging van Coral Gardeners lanceren.

Zooming on Tablet
Zooming on Tablet
Zooming on Tablet

De grootste dagelijkse uitdagingen

Koraal is een uniek en complex wezen. Uit de familie van kwallen en anemonen (cridariërs). Het lijkt op een kleine anemoon die een poliep wordt genoemd. Met het blote oog nauwelijks te zien, bouwt een poliep een kalkachtig skelet op en leeft in een kolonie. Elke poliep in de kolonie bevat miljoenen algen die zoöxanthellen worden genoemd in zijn cellen. Deze twee organismen leven in symbiose. Dit betekent dat hoewel koraal algen bescherming en voedingsstoffen biedt, ze het koraal van energie, voedsel en zuurstof voorzien. De vereniging van alle koralen vormt koraalriffen. Echte onderwaterbossen, ze herbergen 25% van de oceaan biodiversiteit die tot nu toe bekend is.

We hebben steeds vaker te maken met koraalverbleking. Wanneer de zeewatertemperatuur stijgt, kan het de symbiose tussen de koraalpoliepen en zijn algen verstoren. De algen worden giftig voor de poliep en verdrijven deze dus. Omdat het de algen zijn die het koraal zijn kleur geven, verliezen kolonies hun kleur om die van de kalksteen aan te nemen die het exoskelet van poliepen vormt: koralen worden wit. Als de situatie te veel dagen aanhoudt, zoals steeds vaker het geval zal zijn door de opwarming van de aarde, gaan koralen dood.

Het belang van het redden van de koraalriffen

Geschat wordt dat 75% van het koraalrif ter wereld wordt bedreigd door vervuiling, overbevissing, menselijke activiteiten of opwarming van de aarde, en de dekking van koraalriffen is sinds de jaren tachtig al met 30-50% afgenomen. Zonder de juiste maatregelen lopen alle koraalriffen het risico om tegen 2050 te verdwijnen, met desastreuze gevolgen voor het zeeleven. Waarom zijn koraalriffen zo belangrijk voor ons milieu?


  1. Terwijl ze minder dan 1% van de oceanen bedekken, herbergen koraalriffen 25% van het bekende zeeleven (bron: IUCN);

  2. Zee planten, waaronder de symbiotische algen van koraal, produceren tot 70% van de zuurstof die we inademen (bron: National Geographic);

  3. Naar schatting ondersteunen koralen wereldwijd meer dan 500 miljoen mensen rechtstreeks (bron: IUCN)

  4. Koraal neemt CO2 op, via hun associatie met algen;

  5. Met hun prachtige onderwaterlandschappen genereren koraalriffen elk jaar 36 miljard dollar aan toerisme (bron: ZME Science);

  6. Koraalriffen vormen een beschermende barrière tegen stormen en erosie (bron: IPCC);

  7. Koralen hebben geneeskrachtige eigenschappen voor behandelingen tegen ziekten zoals kanker of aids.


IUCN - Internationale Unie voor het behoud van de natuur

IPCC - Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering

Zooming on Tablet

De Missie van Coral Gardeners

Coral Gardeners is opgericht om de koraalriffen van Moorea, Polynesië en de wereld te redden. Ze vergroten het bewustzijn over de hele wereld van het verdwijnen van koraalriffen, herstellen beschadigde gebieden en werken samen met wetenschappers om hun koraalhersteltechnieken te verbeteren en door actie te ondernemen om de problemen op te lossen waarmee de riffen worden geconfronteerd. Ze creëren hoop voor koraalriffen door educatie en herstel van koraalriffen.


  • Bewustwording – Ze geloven echt dat bewustwording de sleutel is om een betere toekomst voor de oceanen op te bouwen, door het verhaal van het rif wereldwijd te vertellen, door middel van conferenties, schoollezingen, eco tours of sociale media, hopen zij dat iedereen het belang leert kennen van koraalriffen.

  • Rif restoratie – De eerste stap is het verzamelen van gebroken stukjes koraal en ze vervolgens op bamboestengels leggen. Ze lieten ze een maand op de kweektafels staan voordat ze weer op het rif worden geplant. Dat is de meest efficiënte manier om het rif nieuw leven in te blazen.

  • Wetenschap – Hun wetenschappers volgen de groei van de koralen en verbeteren de methoden en kennis van het rif herstel.


Het team van Coral Gardeners werkt eraan om de wereld voor te lichten over bedreigingen voor koraalriffen en om manieren te implementeren om het rif van het eiland te herstellen. De groep transplanteert gezonde koraalfragmenten op het rif om de omgeveving te herbouwen en groei in kwetsbare gebieden te stimuleren. Via het geweldige programma Adopt A Coral van Coral Gardeners kun je helpen bij het behoud door je eigen koraal of een complete koraaltafel te adopteren, je mag je koraal (en) een naam geven, updates ontvangen en een adoptiekaart, die je met trots kunt delen. Het is heel eenvoudig om het verschil te maken.Afbeeldingen: Kelsey Williamson


www.coralgardeners.org/adopt-corals

www.instagram.com/coralgardeners/?hl=fr

www.facebook.com/coralgardeners

RNAVT 7818

Bedrijf geregistreerd

in Portugal

WTTC V&J Logo
Global Rescue Logo.png
bottom of page