Coral Gardeners
Coral Gardeners
Oktober-2020
Regenereer de koraalrifsystemen met Coral Gardeners
We wilden iets met jullie delen over Coral Gardeners. Titouan Bernicot, oprichter en CEO, groeide op op Ahe, een klein atol in het noorden van de Tuamotu-eilanden, waar zijn ouders een parelboerderij hadden. Toen hij 3 jaar oud was, verhuisde hij met zijn gezin naar Moorea, het zustereiland van Tahiti (Frans Polynesië) in de Stille Oceaan. Zover hij zich kan herinneren, bracht hij het grootste deel van zijn tijd door in het water, freediving en surfen, en ontwikkelde hij een diepe verbinding met de oceaan.
Frankrijk is het enige land ter wereld met koraalriffen in alle drie de oceanen. 8 Franse gemeenschappen herbergen 10% van de koraalriffen in de wereld (Coral Guardian). In Frans-Polynesië hebben bijna alle 118 eilanden oceaan ecosystemen langs de koraalkust (met uitzondering van de Marquesas eilanden). Deze eilanden liggen niet in de beroemde koraal driehoek, maar verzamelen wel bijna 200 soorten koralen, 1200 soorten vissen en 1000 soorten kreeft achtige. Koraalriffen zijn, samen met tropische wouden, de rijkste en meest productieve ecosystemen ter wereld. Door klimaatverandering stijgen de temperaturen van het oceaanwater en als gevolg daarvan (tussen vele andere negatieve factoren) verbleken de koraalriffen.

De oorsprong
Het project werd geboren op 28 april 2017 in Moorea. Het team bestaat uit jonge surfers en vissers die de bijnaam de kinderen van de oceaan krijgen. Door de degradatie van riffen de afgelopen jaren, hebben ze besloten actie te ondernemen. Jong en gemotiveerd, lanceerde in 2017 een crowd fundings campagne, ondersteund door voormalig wereldkampioen zwemmen Florent Manaudou. Toen het doel eenmaal was bereikt, kreeg het pers aandacht in veel media, zoals onder andere Le Parisien, Elle magazine, Le Figaro, Paris Match. Dankzij deze fondsen konden ze aan het avontuur beginnen en werd Coral Gardeners officieel opgericht. Tegenwoordig telt het meer dan 20 internationale vrijwilligers, zijn er meer dan 7000 koralen geadopteerd en getransplanteerd in de lagune, en duizenden supporters, hetzij lokale studenten, toeristen of jongeren van over de hele wereld. Het team wil het project nog verder brengen en een wereldwijde beweging van Coral Gardeners lanceren.



De grootste dagelijkse uitdagingen
Koraal is een uniek en complex wezen. Uit de familie van kwallen en anemonen (cridariërs). Het lijkt op een kleine anemoon die een poliep wordt genoemd. Met het blote oog nauwelijks te zien, bouwt een poliep een kalkachtig skelet op en leeft in een kolonie. Elke poliep in de kolonie bevat miljoenen algen die zoöxanthellen worden genoemd in zijn cellen. Deze twee organismen leven in symbiose. Dit betekent dat hoewel koraal algen bescherming en voedingsstoffen biedt, ze het koraal van energie, voedsel en zuurstof voorzien. De vereniging van alle koralen vormt koraalriffen. Echte onderwaterbossen, ze herbergen 25% van de oceaan biodiversiteit die tot nu toe bekend is.
We hebben steeds vaker te maken met koraalverbleking. Wanneer de zeewatertemperatuur stijgt, kan het de symbiose tussen de koraalpoliepen en zijn algen verstoren. De algen worden giftig voor de poliep en verdrijven deze dus. Omdat het de algen zijn die het koraal zijn kleur geven, verliezen kolonies hun kleur om die van de kalksteen aan te nemen die het exoskelet van poliepen vormt: koralen worden wit. Als de situatie te veel dagen aanhoudt, zoals steeds vaker het geval zal zijn door de opwarming van de aarde, gaan koralen dood.