Marsel van Oosten
Marsel van Oosten – Een echte avonturier
April-2021
We proberen allemaal enkele van onze geweldige herinneringen te bewaren door middel van fotografie. Het is geen geheim voor de wereld dat Marsel van Oosten een van de grootste fotografen ter wereld is, onlangs hadden we de uitgelezen kans om hem enkele vragen te stellen over zijn werk. Lees meer over de man achter de lens en laat u inspireren voor uw volgende opnamen.
Na zijn afstuderen aan de Academie van Beeldende Kunsten met een BA in Art Direction en Grafische Vormgeving, begon de in Nederland geboren Marsel van Oosten een carrière in de reclame. Als Art Director bij verschillende bekende bureaus won hij talloze prijzen voor zijn werk, waaronder een zilveren en twee gouden leeuwen op het prestigieuze International Advertising Festival in Cannes. De veelgeprezen tv-commercial die hij maakte voor een Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie is representatief voor zowel zijn creatieve en emotionele benadering van communicatie, als voor zijn liefde voor de natuur en zijn zorg voor het milieu.
Marsel’s beelden staan bekend om zijn beheersing van compositie, belichting, kleur en perspectief. In zijn werk probeert hij te vereenvoudigen, het vreemde weg te werken: eenvoud is de ultieme verfijning. Naast het winnen van de algemene titels zoals Wildlife fotograaf van het jaar, Reis fotograaf van het jaar en International Natuur fotograaf van het jaar(2x), behaalde hij onder meer de eerste prijs in de Europese natuurfotograaf van het jaar, de eerste prijs in Nature's Best International fotograaf Awards, twee eerste prijzen voor de reisfotograaf van het jaar en verschillende prijzen voor de natuurfotograaf van het jaar.
Zijn afbeeldingen zijn te zien in galeries en musea, worden wereldwijd gebruikt in advertenties en design, en hij levert regelmatig bijdragen aan National Geographic.
Waar komt u passie voor fotografie vandaan?
Ik ben altijd al een liefhebber van de natuur geweest. Toen ik klein was trok ik vaak met mijn ouders de bossen in voor lange wandelingen. Thuis keken we vaak naar natuurfilms en documentaires over dieren. Toch duurde het heel lang voordat ik serieus begon te fotograferen. Op de kunstacademie vond ik er niets aan, dus toen heb ik het keuzevak genegeerd. Nadat ik afgestudeerd was in grafische vormgeving and art direction, kreeg ik een baan als art director bij een groot reclamebureau. In de vijftien jaar die volgden heb ik heel veel samengewerkt met fotografen die ik had geselecteerd om mijn campagnes te fotograferen. Daardoor stond ik regelmatig op foto shoots en daar heb ik heel veel van geleerd. Ook leerde ik toen fotografie veel meer waarderen, en uiteindelijk kocht ik zelf ook een camera om op vakanties mee te fotograferen. Al snel kwam ik erachter dat mijn foto’s niet erg goed waren, waarna ik besloot om mij er meer in te verdiepen. Vervolgens werd het een serieuze hobby die uiteindelijk volledig uit de hand liep. De laatste drie jaar van mijn carriere in de reclame had ik mijn eigen reclamebureau wat behoorlijk wat stress met zich meebracht. Natuurfotografie werd voor mij de manier om te ontsnappen aan die stress. Op een gegeven moment vroeg ik mij af of ik niet beter fotograaf kon worden omdat ik daar een stuk blijer van leek te worden.
Wanneer was het punt dat u fotografie en avontuur ging combineren?
Toen mijn vrouw en ik op huwelijksreis gingen, kozen we voor een safari in Tanzania. Dat was voor mij de eerste keer dat ik voet zette in Afrika, en de eerste keer dat ik wilde dieren fotografeerde. Het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt, en ik wist vanaf dat moment zeker dat ik daar mijn werk van wilde maken. Ik wist dat dat niet makkelijk zou zijn omdat er vijftien jaar geleden ook al niet veel geld te verdienen viel in mijn fotografiegenre. Tijdens een brainstormsessie met mijn vrouw Daniella besloten we om gespecialiseerde natuurfotografiereizen over de hele wereld te gaan organiseren. Dat vond op dat moment nog slechts op zeer kleine schaal plaats, dus wij zagen daar veel mogelijkheden. Het bleek de juiste keuze, want al vanaf de start van ons bedrijf liepen de zaken heel goed. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat we alleen maar dingen doen waar we blij van worden. Dat is een goed strategie gebleken. Op het moment dat we een reis niet meer leuk vinden, dan gooien we ‘m eruit, ook al is het financieel onverstandig om dat te doen. We houden allebei van fotografie, van dieren en de natuur, en van reizen, dus dit is de perfecte combinatie voor ons.
Wat is de meest spectaculaire expeditie / reis ervaring die u mee gemaakt heeft?
Het is moeilijk om reizen met elkaar te vergelijken omdat ze allemaal op hun eigen manier heel bijzonder zijn. Echt spectaculair vond ik onze expeditie in de Sahara dwars door Algerije, Libië, en Tsjaad. Dat zou ik graag nog een keer doen als de rust in de regio weer is teruggekeerd. Ook mijn meest recente expeditie naar Socotra, Jemen, was een bijzondere ervaring. Niet in de laatste plaats omdat er een burgeroorlog woedt en de reis daarom bepaald niet ongevaarlijk was.
Wat is uw droomreis?
Ik zou uiteindelijk graag nog een keer met een overland truck de wereld over willen rijden, op zoek naar onbekende stukjes wildernis.
(Nu de vraag die iedereen wil weten) wat u perfecte camera setup om dieren in het wild te fotograferen?
Er bestaat geen perfecte setup, omdat de dieren en de omstandigheden altijd verschillen. Als dieren heel schuw zijn, dan heb ik lange telelenzen nodig, maar als ze relaxed zijn dan kan ik soms zelfs een groothoeklens gebruiken. In principe hou ik er het meest van om dieren in hun natuurlijke leefomgeving te laten zien, met veel aandacht voor de schoonheid van de habitat. Mijn ideale natuurfoto is eigenlijk een mooie landschapsfoto met een dier erin. Dat betekent dat ik het liefs met wat kortere lenzen schiet omdat ik dan meer van het landschap kan laten zien. Een 24-70/2.8 of een 70-200/2.8 zijn daar ideale lenzen voor. Maar in de praktijk gebruik ik voor mijn dierenfotografie het meeste mijn 180-400/4.0 met ingebouwde 1.4x teleconverter. Meestal is het namelijk niet mogelijk om dicht genoeg bij wilde dieren te komen om korte lenzen te gebruiken.
Zit er nog iets spannends voor u in het vergiet voor in de toekomst?
Jazeker. Ik ben momenteel bezig met een nieuw boek: MOTHER (a Tribute to Mother Earth). Het wordt een visuele ode aan de natuur, en een overzicht van mijn beste werk van de afgelopen 15 jaar. Maar liefst 394 pagina’s en 244 foto’s, dus echt een lijvig boek. Ik heb er inmiddels al ruim 10 maanden aan gewerkt, en ik ben erg blij met het resultaat. Op 22 april is het wereldwijd verkrijgbaar.
Daarnaast hebben we al onze fotoreizen van 2020 moeten doorschuiven naar 2021 en 2022, terwijl die jaren al bijna vol zaten. De komen twee jaar staan voor ons dan ook in het teken van nonstop reizen en fotograferen met ook een aantal nieuwe bestemming waar we erg naar uitkijken. Verder heb ik nog wat persoonlijke projecten in de wachtkamer staan, maar die zullen daar voorlopig nog even moeten blijven.