top of page

Oost Timor

Oost Timor

Look deep into nature, and then you will understand everything better.

- Albert Einstein -

In Zuidoost-Azië ligt het natuurwonder Timor-Leste, en op de Kleine Soenda-eilanden aan het oostelijke uiteinde van de Indonesische archipel. Het omvat de oostelijke helft van het eiland Timor, de afzonderlijke enclave Oecusse, gelegen in West-Timor, en de kleine eilanden Atauro en Jaco voor de kust. Timor-Leste is gevormd door een continentale stijging langs een grote breuklijn (en in het geval van Atauro, onderzeese vulkanische activiteit), en is ruig met een bergachtige ruggengraat die tot meer dan 2.000 meter reikt. Bijna de helft van het landoppervlak van 15.000 vierkante kilometer in Oost-Timor heeft een helling van 40 graden of meer, wat het landschap magisch maakt.


Verken de prachtige stad die Portugese smaken uitstraalt, Baucau, door zijn pittoreske koloniale gebouwen, kalkstenen ontsluitingen en wuivende banyanbomen. Geniet van de prachtige kustlijn die zich zowel naar het oosten als naar het westen uitstrekt en observeer opmerkelijke bergketens die de skyline domineren.


Ga met je V&J specialist landinwaarts naar een verlaten 18e eeuws Nederlands fort waarvan de muren nog overeind staan, begroeid met bomen en struiken. Beklim de stenen trap om een ijzeren kanon te vinden met in reliëf gemaakte Nederlandse koloniale markeringen. Reis per helikopter diep de bergachtige diepten van Timor Leste in. Begin uw wandeling omhuld door eucalyptusbossen naar de top van de Ramelau-berg waar een opvallend Mariabeeld opdoemt. Neem even de tijd om de surrealistische uitzichten tot jezelf te nemen, je kijkt over hele natie uit vanuit dit uitkijkpunt.


De koraalriffen in Timor zijn ongerept en hebben een buitengewone diversiteit. Gelegen in de Koraaldriehoek, die wordt erkend als het wereldwijde epicentrum van de Ocean biodiversiteit, omdat het de hoogste koraaldiversiteit ter wereld heeft, met 76% van de 805 koraalsoorten ter wereld die daar voorkomen. Tauro, een klein eiland dat ten noorden van Dili ligt, heeft onlangs de meest bio-diverse wateren ter wereld wat betreft rif vissen. Met uitstekend zicht, kun je een groot aantal betoverende vissoorten verwachten tussen het indrukwekkende koraal dat het echt betoverend is.


Timor wordt ook beschouwd als een wereldwijde hotspot voor walvissen en dolfijnen vanwege hun overvloed, diversiteit en enorme dichtheid van aantallen, kunnen ze het hele jaar door gezien worden, dankzij de diepe wateren van Timor werd het een belangrijke route tussen de Stille en de Indische Oceaan voor veel verschillende soorten. Sluit je aan bij je V&J specialist en help het lokale conservatie behoud en leer over de voortdurende inspanningen om deze majestueuze koraalriffen te redden en te beschermen.

Ideale Periode:
Juni tot November

RNAVT 7818

Bedrijf geregistreerd

in Portugal

WTTC V&J Logo
Global Rescue Logo.png
bottom of page